Over het project

Het Zorg Voor Beter verbetertraject ‘GoedGebruik’ heeft diverse praktische eindproducten opgeleverd waarmee professionals en mantelzorgers de zelfredzaamheid van clienten met behulp van hulpmiddelen en technologie kunnen ondersteunen. Centraal staat de website www.goedgebruik.nl met daarop een handige zoekfunctie waarmee je afhankelijk van de problematiek van de cliënt een passend hulpmiddel kunt vinden. Klik ook eens op het onderwerp ‘veiligheid’, daar vind je een scala aan andersoortige hulpmiddelen. Ook staat er op www.goedgebruik.nl een uitgebreide catalogus met films over hoe je de hulpmiddelen goed gebruikt. Deze films zijn ook te bekijken op het YouTube kanaal van GoedGebruik.

Omdat de films steeds meer vanaf een mobiel apparaat worden bekeken is er ook een App. Dan heb je met één klik alle info op je scherm. Klik hier voor informatie hoe je de App kunt downloaden.

Om de kennis breed te verspreiden zijn er in het kader van GoedGebruik diverse bijeenkomsten georganiseerd. Op de Gezond&Zeker dagen van 2010 en 2011 zijn in totaal acht workshops gegeven over zelfredzaamheid, zo’n 450 ErgoCoaches deden daaraan mee. Daarnaast is er een serie van drie bijeenkomsten aangeboden aan een groep van ongeveer 15 instellingen voor Gehandicaptenzorg en GGZ. Met deze groep is ook gewerkt aan de ZelfredzaamheidsSpiegel waarmee je kunt nagaan waar er in jouw organisatie (on)mogelijkheden liggen om te werken aan zelfredzaamheid (verdere informatie over dit instrument volgt). Ook zijn er vier regionale middagbijeenkomsten over zelfredzaamheid, hulpmiddelen en technologie in de langdurige zorg georganiseerd. Daar deden ongeveer 100 zorgverleners, paramedici en ErgoCoaches aan mee. In het voorjaar van 2011 organiseerde GoedGebruik drie GoedGebruik Carrouseldagen met acht zeer praktische workshops. Klik hier voor de flyer met alle info. De presentaties kun je hier downloaden, of de foto's bekijken. In totaal waren er op de zeer goed geëvalueerde GoedGebruik Carrousel dagen in Utrecht, Sliedrecht en Zwolle 500 vertegenwoordigers van zorginstellingen.

Omdat een belangrijk doel van GoedGebruik ‘het maken van massa’ is, wordt er continu gewerkt aan het zo breed mogelijk ter beschikking stellen van de kennis. Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet alleen is gekozen voor digitale, maar ook voor papieren media. Zo is er in de ErgoCoach Pocket een hoofdstuk verschenen over zelfredzaamheid, is het Nieuwe HulpmiddelenBoekje uitgebracht, zijn er stickervellen beschikbaar met de Mobiliteitsklassen en verzorgde GoedGebruik voor de vier in 2011 uitgebrachte Gezond&Zeker Magazines een katern over zelfredzaamheid, hulpmiddelen en technologie. De meeste papieren publicaties zijn laagdrempelig in het GoedGebruik winkeltje verkrijgbaar.

In het kader van GoedGebruik hebben we de veelgebruikte film ‘Een Tillift Thuis’ opnieuw kunnen uitbrengen. Bekijk hier de trailer. Om de film optimaal in te zetten is een draaiboekje gemaakt. Daarnaast heeft GoedGebruik ook de film ‘Thuiskomen’ ondersteund, een indringende film over het verlies van zelfredzaamheid. Bekijk hier de trailer. 

Voor het niveau van de cliënt is de ZelfredzaamheidsRadar ontwikkeld. KLik hier voor alle info. Daarmee kun je checken op welke van 15 zelfredzaamheidsdomeinen een cliënt wel, minder of niet zelfredzaam is en kun je de stap naar verbeteringen maken. Om vertrouwd te raken met de ZelfredzaamheidsRadar zijn er acht casussen gemaakt. Op de Gezond&Zeker dagen hebben zo’n 500 bezoekers de ZelfredzaamheidsRadar voor deze casussen ingevuld en ter plekke gezocht naar oplossingen. Voor de gelegenheid was er ook een prijs aan verbonden; de drie beste inzenders kregen van GoedGebruik een cadeaubon.

Omdat het onderhoud van tilliften een enorm belangrijk onderwerp is en duidelijkheid daarover is van het allergrootste belang is om ongelukken te voorkomen, bracht GoedGebruik in samenwerking met Gezond & Zeker en Actiz hierover twee digitale brochures uit. Het gaat om nummer 15 en 16 van de dossierinformatie innovatie. 

En last but not least … is er een Free Learning module ontwikkeld over zelfredzaamheid. Daarmee kunnen geïnteresseerden zichzelf online trainen en toetsen. Als je hier
klikt, kun je direct beginnen.

Wil je op de hoogte gehouden worden of zelf meedoen? Meld je in elk geval hier aan voor de Nieuwsbrief. Ruim 5000 geïnteresseerden gingen je voor, zij krijgen ongeveer acht keer per jaar de GoedGebruik Nieuwsbrief.