ZelfredzaamheidsRadar

Vergroot de cirkel van zelfredzaamheid

De ZelfredzaamheidsRadar is een breed gebruikt instrument om zelfredzaamheid in kaart te brengen en eventueel te bedenken hoe je die kunt verbeteren. Met elkaar, een handig trucje, een hulpmiddel of met slimme technologie. De ZelfredzaamheidsRadar heeft 15 domeinen (continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen, etc.) die je een cijfer (tussen 1 en 5) kunt geven.

start de radar

Uitingen

Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de GoedGebruik nieuwsbrief.

Inschrijven

Veelgestelde vragen

De ZelfredzaamheidsRadar is gebaseerd op de goed gevalideerde en als betrouwbaar beoordeelde Care Dependency Scale (CDS). Meer weten? Download dan hier de publicatie ‘Beoordelen zorgafhankelijkheid met de Care Dependency Scale (CDS). Een handleiding’ van Ate Dijkstra, Judy Smith en Margaret White (2021).

In de onlineversie van de ZelfredzaamheidsRadar zie je in de linker kolom de 15 domeinen. Als je op zo’n domein klikt (bijvoorbeeld ‘Eten en drinken’), verschijnt er een korte omschrijving van dat domein. Je kunt ook dit filmpje bekijken.

Dat is inderdaad een lastige. De omschrijving van dat domein is: ‘Ik kan mijn persoonlijke belangen en behoeften zodanig verwoorden, dat anderen er rekening mee houden’. Het gaat dus over het rekening (kunnen) houden met anderen en er voor (kunnen) zorgen dat anderen rekening houden met jou. Heel praktisch moet je dan denken aan het niet te hard zetten van je TV, een beetje normaal gekleed en gewassen zijn, je huis redelijk fris en op orde houden, niet amicaal of aanrakerig zijn etc.

In principe net zo vaak en op welk moment als dat jij vindt dat het zinvol is. Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij een zorgorganisatie werkt die van jou als zorgverlener vraagt om de ZelfredzaamheidsRadar voor of bij de zorgstart in te vullen en dat na een een vaste periode te herhalen.

De website bewaart je scores niet. Dus als je de website afsluit is alles weg. Wil je de score toch bewaren, klik dan rechtsboven op het downloadtekentje (wolkje met een pijltje er onder). Dan wordt er een .pdf gemaakt. Die kun je bewaren, doorsturen, printen, in een digitaal dossier voegen, etc.

De ZelfredzaamheidsRadar maakt inzichtelijk waar je geheel of minder zelfredzaam bent. Het kan echter heel goed zijn dat je met een lage score op een bepaald domein erg tevreden bent. Bijvoorbeeld omdat je alles al hebt geprobeerd, het domein voor jou geen prioriteit is of je je energie liever in een ander domein stopt. Dus een 5 op alle domeinen hoeft geen doel op zich te zijn.

De ZelfredzaamheidsRadar is een meetinstrument, dus die score betekent ook echt wat. Je kunt het instrument namelijk ook voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken. Anderzijds is de ZelfredzaamheidsRadar ook een bewustwordingsinstrument: hoe zelfredzaam ben ik, waar liggen nog mogelijkheden voor zelfredzaamheid en hoe krijg ik dat voor elkaar? En bij dat laatste is de precieze score (ergens tussen de 1 en de 5) wat minder belangrijk.

Vragen?

Neem contact op

Alle vragen en/of tips over de ZelfredzaamheidsRadar zijn welkom, stuur ons een berichtje via onderstaand formulier.

Volledige naam is een verplicht veld!
E-mailadres is een verplicht veld, vul een juist e-mailadres in!
Schrijf een bericht om door te gaan...